Somnum Exterreri

 

Somnum Exterreri, Mardröm

Mardrömmarna har kommit oftare på senare tid. I början mindes Tom inte så mycket av dem, men nu har de blivit tydligare, de känns nästan verkliga. Därför blir han förskräckt när han får ett mejl med en film som avspeglar hans senaste dröm. Våldet i filmen är ännu mera levande än i drömmen.

Även Eric, som alltid har varit annorlunda och lever ett ensamt liv, har mardrömmar. Han har insett att det handlar om sanndrömmar och känner att något måste göras åt det som sker i drömmarna. Han vet att han inte har förmåga att förhindra det, men hoppas kunna använda sitt speciella tekniska kunnande för att få hjälp till detta. 

Tom och Erik bor i samma stad...


Mardröm är en spännande roman med en del humoristiska inslag och som dessutom lämnar en del oförklarliga företeelser i handlingen åt betraktaren att tolka.
Köp boken hos Norlén & Slottner

Bakgrund

Jag vaknade en natt av en hemsk mardröm och satte mig upp i sängen. Det händer säkert oss alla lite då och då, inget konstigt med det, inget man direkt reflekterar över, drömmen brukar oftast vara som bortblåst redan på morgonen. Men just den här natten var det ändå lite annorlunda. Den här gången var drömmen inte bara riktigt hemsk, utan också otroligt detaljrik och verklighetstrogen, nästan som om jag upplevde den på riktigt.
Det skulle visa sig att det inte slutade där ...

Den här boken grundar sig på den händelsen.


Varför blev titeln på boken just Somnum Exterreri?

    Jag sökte efter en titel som skulle passa till ett manus där mardrömmar utgjorde en grund i handlingen. Att endast kalla boken för Mardröm kändes för ... tunt.  Det måste finnas något annat, något som fångar intresset, men ändå inte basunerar det rakt ut. Efter lite efterforskning (och efter lite lek med olika översättningar) hamnade jag till slut i latinens fantastiska värld.
  Mardröm fick bli Somnum Exterreri.
  Somnum, står för 'Sova', och Exterreri för 'Att vara rädd'. Tolkningen blev: Att vara rädd när man sover. Och vad kan frambringa rädsla när man sover?
  Mardrömmar!"